středa 26. června 2013

Kontaktní čočky, aneb často kladené dotazy – část druhá

Co se stane, když budu kontaktní čočky užívat déle, než mám?

Rada tedy zní, nikdy nepoužívejte kontaktní čočky po uplynutí období, které vám doporučil oční specialista. Pokud nedodržíte doporučený harmonogram jejich nošení, anebo ošetřování, zvyšuje se riziko nepříznivé reakce a zánětu očí. Nikdo z Vás si zajisté nechce způsobovat zbytečně komplikace. Nezapomínejte tedy na to, co Vám radí a říká Váš oční specialista.

Jak dlouhou se smí používat kontaktní čočky?

Na tuhle otázku Vám dokáže odpověď jen Váš oční specialista, který Vám doporučí maximální dobu, po kterou můžete nosit kontaktní čočky během dne. U každého to může být jinak.
Jednoduchá odpověď na tuhle otázku neexistuje. Univerzální doba nošení kontaktních čoček, která by vyhovovala všem, prostě neexistuje. Váš oční specialista si udělá úsudek na základě Vašeho životního stylu a prodiskutuje s Vámi harmonogram používání kontaktních čoček.
Pokud máte pocit, že kontaktní čočky, užíváte déle než byste měli nebo byste je chtěli užívat delší dobu, stačí se pouze poradit s očním specialistou, který Vám doporučí například jiné kontaktní čočky.

Image courtesy of kenfotos / FreeDigitalPhotos.net

Je dobré nechat své oči odpočinout od kontaktních čoček a občas je vyměnit za brýle?

Správný harmonogram používání čoček určíte ve spolupráci s očním specialistou. Pokud máte pocit, že by si Vaše oči měli odpočinout od nošení kontaktních čoček, kontaktujte Vašeho očního specialistu. Pokud však při používání kontaktních čoček nemáte žádné potíže, za brýle je rozhodně měnit nemusíte.


Mohou kontaktní čočky také blokovat UV záření?

Odpověď z ní, že ne. Žádné čočky nejsou schopné úplně zablokovat škodlivé UV záření, ačkoli někteří výrobci doplnili některé čočky o vlastnosti blokující UV záření. Přesto zdravotnické organizace potvrdili, že kontaktní čočky nejsou náhradou za optické pomůcky absorbující UV záření. Důvod je prostý, kontaktní čočky pokrývají jen část oka.
I přestože někdo z Vás má jistě kontaktní čočky, které blokují UV záření. To neznamená, že Vaše oči jsou zcela chráněny. Pro Vaši úplnou ochranu použijte také sluneční brýle blokující UV záření, abyste zabránili nežádoucím účinkům slunečního záření.

Image courtesy of m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net
Kam pro další info: http://eshop.fokusoptik.cz/

Kontaktní čočky v zaměstnání

Pro spoustu lidí, ať se jim to líbí nebo ne, počítače se staly nevyhnutelnou součástí jejich každodenního života. U počítače dnešní populace stráví až 3,5 měsíce za rok. Což je pro Vaše oči opravdu velice nebezpečné. Pokud trávíte u obrazovky počítače celý den, stávají se Vaše oči a zrak náchylnějšími k souvisejícím problémům, mezi něž patří suché a podrážděné oči, únava očí, neostré vidění, zarudnutí a citlivost na světlo, bolesti hlavy, bolesti krku a ramenou. Je tedy velice důležité zabránit těmto nepříznivým dopadům.


Image courtesy of Idea go / FreeDigitalPhotos.net

V dnešní době je téměř ke každé práci potřeba počítač. Spousta lidí musí na počítači pracovat téměř celý den. Práce na počítači může být pro Vaše oči nebezpečná. Rádi bychom Vám tedy poradili, jak se vyvarovat negativním dopadům Vašich očí. Jak jim předejít a Vaše oči ochránit.

Dále Vám povíme, proč je práce na počítači pro Vaše oči škodlivá. Důvodem je to, že dochází k nesprávnému nebo méně častému mrkání, než při jiných činnostech. Mrkání je přirozená činnost, kterou se obnovuje vrstva slz, uchovávající oči čisté a vlhké. Mrkání roztírá slzy po vašich očích a zajišťuje, že jsou stále vlhké. Zároveň brání vstupu cizích těles a vzniku podráždění. Při normálních okolnostech mrkneme jednou z 5 sekund, což znamená 11 000 krát za den. Při práci na počítači je Vaše mrkání velice omezené a kvůli tomu jsou naše oči mnohem více namáhané.

Používáte-li kontaktní čočky při práci na počítači, může to mít na Vaše oči i mnohem větší dopady, než kdybyste je nepoužívali. Důvodem je to, že méně mrkáte, povrch vašich čoček může vyschnout, což vede k velkému nepohodlí. V dnešní době i tento problém má své řešení, stačí si jen vybrat ty správné čočky, které budou vhodné i do Vašeho zaměstnání. Jedná se o kontaktní čočky, které jsou vyrobeny z materiálu uchovávajícího si svou vlhkost. Čočky jsou navrženy pro dosažení velmi hladkého a pohodlného pocitu.

Image courtesy of Idea go / FreeDigitalPhotos.net

Další informace: http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/

čtvrtek 13. června 2013

Kontaktní čočky a sport

Kontaktní sport a čočky k sobě samozřejmě patří. U spousty sportů je téměř nutnost používat kontaktní čočky. Vrcholový sportovci si život bez kontaktních čoček nedokáží představit. Vrcholový sport přináší spoustu zdravotních potíží a vůbec nepřipadá v úvahu, že by při své sportovní činnosti mohli nosit brýle.

Co se týká brýlí, tak ty se sportem vůbec nejsou dohromady. Velkým problém je v tom, že padají z nosu a mohlo by dojít velice ošklivému zranění očí, při rozbití. Při mnoha prudších pohybech mají tendence padat z nosu, mohou se snadno rozbít. Často také dochází k jejich zamlžení a tedy špatné viditelnosti.


Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Každý kdo sportuje, by měl zvážit, zda pro něj nebude lepší užívat kontaktní čočky. Mají tu výhodu, že se nedají tak lehko rozbít a také vypadávají z očí. Zajistí Vám nepopsatelnou pohodlnost a také viditelnost. Při sportování je nejlepší používat kontaktní čočky jednodenní. U tohoto typu čoček totiž nehrozí možnost ukládání nečistot či alergenů, které pak mohou vyvolat například zánět spojivek.

Každému vášnivému sportovci, tedy doporučujeme vyzkoušet kontaktní čočky. Na trhu je opravdu obrovské množství kontaktních čoček a při správném výběru se nebudete vůbec muset omezovat. Vaše sportovní aktivity budete moci provozovat s plným nasazením a to i vašich očí. Pokud byste se zeptali nějakého profesionálního sportovce, tak by Vám řekl, že bez užívání kontaktních čoček se nedá naplno sportovat. Existuje spousta profesionálních sportovců, kteří v běžném životě nosí brýle a kontaktní čočky využívají pouze při sportovních aktivitách.

Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net
Kam pro čočky? http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/

pátek 10. května 2013

Kontaktní čočky - jejich nasazení a sundávání

Máte tu dnes pro Vás připraveny základní rady a instrukce, jak správně nasadit a vyjmout kontaktní čočky. Poradíme Vám jak na to. Nejdůležitější je, nevzdávat to a zažít si to. Stačí jen malý cvik a všechno půjde, jako po másle. Jak zní pořekadlo, učený z nebe nespadl. Vůbec se ničeho nemusíte bát, rádi Vám s tím poradíme.


Zaprvé je velice důležité držet Vaše oči čisté a zrak co nejzdravější. Máme tu tedy pro Vás připraveno pár rad, jak správně nasadit a odstranit kontaktní čočky. Pokud se jich budete držet, nenastanou žádné komplikace.

Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net

Průvodce pro správné nasazení kontaktních čoček.
  1. Ruce důkladně omyjte, jak je popsáno výše.
  2. Opláchněte čočky roztokem, abyste odstranili usazeniny na čočce.
  3. V mnoha případech často dochází při nasazovaní kontaktních čoček k jejich záměně, je tedy dobré, abyste vždy aplikovali a odstraňovali čočku pro pravé oko jako první.
  4. Umístěte čočku na špičku vašeho ukazováku a ujistěte se, že je čočka správně orientována tak, že zkontrolujete indikátor rub a líc.
  5. Druhou rukou přidržte horní víčko, před mrknutím.
  6. Stáhněte dolů dolní víčko druhým prstem ruky, kterou čočku aplikujete. Podívejte se na strop a opatrně vložte čočku do dolní části oka.
  7. Pomalu víčko uvolněte a zavřete na chvíli oko.


Průvodce pro správné odstranění kontaktních čoček.
  1. Důkladně si omyjte ruce, jak je popsáno výše.
  2. Podívejte se do stropu a stáhněte dolů dolní víčko.
  3. V mnoha případech často dochází při nasazovaní kontaktních čoček k jejich záměně, je tedy dobré, abyste vždy aplikovali a odstraňovali čočku pro pravé oko jako první.
  4. Ukazováček přibližte k oku, dokud se nedotknete dolního okraje čočky.
  5. Sesuňte čočku dolů k dolní části bělma.
  6. Čočku jemně zmáčkněte mezi palec a ukazovák a vyjměte ji.
  7. Stejným způsobem vyjměte i druhou čočku


Tedy nejdůležitější je mytí rukou, obzvláště před manipulací s kontaktními čočkami. Ruce je vhodnější umývat tekutým mýdlem, které je lepší než obyčejného mýdla, protože obyčejné mýdlo může být snadno kontaminováno. Ruky stačí tedy omýt, poté důkladně osušit. Vhodnější jsou ručníky, které nepouští vlákna. Předejdete tak znečištění čoček vlákny z ručníků.


Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net


Teď už tedy víte, jak na to a nám nezbývá nic jiného, než Vám popřát bezproblémové a také samozřejmě to nejpohodlnější umývání kontaktních čoček.

Kam pro čočky? Na Fokus optik - http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/

středa 8. května 2013

Kontaktní čočky, aneb často kladené dotazy – část první

Od jakého věku se mohou používat kontaktní čočky?
Oční specialisté doporučují kontaktní čočky osobám ve věku 11 až 14 let. Ale kontaktní čočky mohou nosit i menší děti, záleží však také na rodičích a na tom, zda jsou jejich děti schopny se naučit s kontaktními čočkami zacházet.
Skutečnou otázkou není věk, ale to jak jsme dostatečně zodpovědní a jak budeme schopni řádně používat a ošetřovat kontaktní čočky.

Jsou pro mě barevné kontaktní čočky stejně dobré jako normální čočky?
Toužíte po změně svých očí. Pokud chcete používat barevné čočky, abyste zvýraznili nebo změnili barvu vašich očí. Rozhodně je dobré, aby Váš oční specialista rozhodl, zda jsou pro Vás barevné čočky vhodné. Doporučí Vám, jaké kontaktní čočky si pořídit.

Image courtesy of digitalart  / FreeDigitalPhotos.net


Jaký pocit bych měl mít při nošení kontaktních čoček?

Důležitý je takový pocit, že kontaktní čočky vůbec necítíte. Pokud nastanou nějaké z těchto pocitů, tak je dobré kontaktní čočky okamžitě vyjmout a navštívit svého očního specialisty, který Vám poradí, jak dané komplikace odstranit.

  • Píchání, pálení, dráždění nebo jiná bolest očí
  • Méně příjemný pocit jako při prvním vložení čoček
  • Abnormální pocit, že máte něco v oku
  • Nadměrné slzení
  • Neobvyklý výtok
  • Zarudnutí očí
  • Méně ostré vidění
  • Rozmazané vidění, vznik duhy nebo světelných kruhů kolem předmětů
  • Zvýšená citlivost na světlo
  • Suché oči

Jak fungují kontaktní čočky?

Hydratované kontaktní čočky po umístění na rohovku působí jako refrakční médium, které lomí světelné paprsky na sítnici. Kontaktní čočky mají stejnou požadovanou účinnost jako brýle a lámou a ohýbají světelné paprsky stejně jako brýle.

Co mám dělat v situaci, když se mi do oka dostane prach nebo něco jiného, při nošení kontaktních čoček?

Tahle situace je velmi nepříjemná pro každého z nás. První pomoc je, jestliže máte po ruce roztok a pouzdro na kontaktní čočky, okamžitě si vyjměte čočky z očí. Pokud však ne, použijte zvlhčovací kapky na vyplachování cizího tělesa. Rozhodně je dobré mít roztok a pouzdro na kontaktní čočky neustále u sebe, neboť nevíte, kdy se Vám může něco podobného stát.

Image courtesy of kangshutters / FreeDigitalPhotos.net

Ty správné čočky - http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/

čtvrtek 18. dubna 2013

Dovolená s kontaktními čočkami

Každý z Vás jistě jezdí na dovolenou. Pro usnadnění a větší pohodlí při Vaší cestě je dobré používat kontaktní čočky. Ty jsou ideální pro cestování letadlem, autem, autobusem, vlakem. Vaše cesta tak tedy proběhne pohodlněji a bez sebemenších překážek.

Pokud tedy zvolíte cestu tím nejpohodlnějším prostředkem, za které je považováno letadlo, tak je dobré sebou nosit malé množství očních kapek a jiných tekutin, do kterých si můžete vždy Vaše kontaktní čočky odložit. Malé množství Vám nebude činit žádné potíže. Co se týká většího objemu kontaktních kapek, tak je možné je uložit do zavazadla, které musí být před vstupem do letadla odbaveno v odbavovací hale. Poté Vás čeká příjemný, a co se týká kontaktních čoček i pohodlný let.

Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Pokud plánujete jet na dovolenou, je dobré přibalit si sebou na cestu i další pár kontaktních čoček, kdyby došlo k poškození původních kontaktních čoček. Vzduch při cestování může být často velice suchý a je dobré si pro případ vzít i kapky určené pro zvlhčení kontaktních čoček. Doporučujeme si vzít pouze cestovní roztok a obal na čočky, který se Vám bez problémů vleze do příručního zavazadla.


Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Při letu je prostředí se zvýšeným tlakem v kabinách, tohle prostředí může způsobit mírnou netěsnost některých lahviček a obalů na čočky. Pokud nechcete, aby se Vám roztok vylil v tašce, vložte obal na čočky a roztok do sáčku se zdrhovacím uzávěrem. Pokud budete mít při cestování jakékoliv potíží s očima, zavolejte okamžitě svému očnímu specialistovi.

Kontaktní čočky online - http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/

úterý 9. dubna 2013

Děti a kontaktní čočky?

Co si myslíte o nošení kontaktních čoček dětmi?  Myslíte, že je to pro ně dobré nebo že by jim nošení kontaktních čoček mohlo nějak uškodit? Odpovědi jsou různé. V kolika letech myslíte, že by se kontaktní čočky mohli začít nosit? Odpověď zní, že věk, kdy se mohou kontaktní čočky začít nosit, není nikterak limitován. Nošení kontaktních čoček záleží hlavně na zodpovědnosti a přístupu dítěte. Předtím než se rodiče rozhodnou, že by bylo pro jejich dítě vhodné nošení kontaktních čoček, měli by se poradit u kontaktologa.


Image courtesy of arztsamui  / FreeDigitalPhotos.net

Pro malé děti je velice složitá manipulace s kontaktními čočkami, proto jsou kontaktní čočky předškolákům a malým školákům nasazovány jejich rodiči. Tedy je velice důležité, aby rodiče byli řádně poučeni o nasazování kontaktních čoček. Nesprávné nasazení kontaktních čoček může do očí zanést nečistoty a oko nepříjemně poranit. Rodiče by měli postupem času naučit své dědi, aby byly schopny manipulace s kontaktními čočkami sami. A dbali na řádnou péči o kontaktní čočky. Ze začátku je velice dobré používat kontaktní čočky denní, než se děti pořádně naučí manipulovat s nimi.


Postupem času je dobré nahradit kontaktní čočky jednodenní kontaktními čočkami čtrnáctidenními nebo také kontaktními čočkami měsíčními. Spousta malých školáků rozhodně ráda dá přednost kontaktním čočkám, před obyčejnými brýlemi a to z toho důvodu, že jim to přidá na sebedůvěře. V dnešní době umí být děti velice nespravedlivé a rádi se ostatním posmívají. Děti tak jsou vystaveny obrovskému stresu kvůli nošení obyčejných brýlí. Tedy záleží jen na Vás tedy na rodičích, zda bude Vaše dítě nosit kontaktní čočky nebo brýle. Jen vy dobře víte, jestli bude schopno se naučit jak s kontaktními čočkami zacházet a jak se o ně starat.


Image courtesy of arztsamui  / FreeDigitalPhotos.net


Kontaktní čočky pro všechny najdete na http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/